 |
|
Autor |
Wiadomość |
Kłin Lusesiti
Bywacz
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 439
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/7
Skąd: z kosmosu
|
Wysłany:
Śro 21:40, 12 Mar 2008 |
 |
Leczo, czyli specjalność węgierskiego (10ta woda po kisielu) zakładu
Ponieważ leczo ma to do siebie,że zawsze znika mega szybko to robię dużo,ale jak ktoś chce tylko na obiadek, może dwa to proponuję połowę składników
4 cebule
4 papryki (mogą być różnokolorowe - dla estetów )
1 kabaczek
1 cukinia
5-6 pomidorów
kiełbaska np: krakowska (dla mięsożerców)
sól,pieprz,olej
Kroimy cebulkę najpierw w mniejszą lub większą kostkę.
W wysokim garze rozgrzewamy olej (tak tylko,żeby lekko zakrywał dno) i ją wrzucamy cały czas na małym ogniu, jak ktoś ma elektryczną kuchenkę to 1,5 (dla tych co na gazie skala elektrycznej to 1-3, więc na czuja 1,5 ). To samo robimy z paprykami. Te dwa składniki muszą się trochę dłużej dusić (pod przykryciem), więc w tym czasie zalewamy pomidory w misce wrzątkiem (łatwiej się obierze ze skórki) i obieramy cukinię i kabaczek oraz kroimy je w... oczywiście kostkę Wrzucamy do gara i przygotowujemy pomidorki. Ze skórki i kosteczka, potem do reszty Dla mięsożerców - kiełbanek w kosteczkę i na patelni go podpiekamy, dopiero jak jest ładnie spieczony to wrzucamy do gara Solimy i pieprzymy -dość mocno, bo wywar pochłania przyprawy.
Można podawać z ryżem lub chlebkiem z masełkiem. Chyba,że ktoś zażywa Activię i inne tego typu bajery - radzę przyjąć miseczkę leczo bez niczego - koniecznie w pobliżu łazienki, bo szybko działa, szczególnie dobrze dopieprzone  |
Post został pochwalony 0 razy |
|
 |
 |
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme ::
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
| |